Virtus over Cruijff en Ajax

Cruijff is weer terug bij Ajax, maar kan hij niet beter wegblijven?

Redactie | 14 december 2015, 14:52

 

Reputatie-experts over de vraag of Cruijff heil brengt of alleen maar schade aanricht

Johan Cruijff is er gewoon weer voor Ajax, meldt hij vanochtend in zijn column in De Telegraaf. Maar is het voor de rust binnen en de reputatie van de club niet beter als hij gewoon wegblijft?  We legden de vraag voor aan een paar pr-experts met een seizoenskaart (niet noodzakelijkerwijs bij Ajax). 

Charles Huijkens, HuijskensBickerton

Ajax zonder Cruijff is een kerstboom zonder piek

Goed nieuws: Johan Cruijff is ondanks zijn levensbedreigende ziekte toch weer beschikbaar voor Ajax. Het feit dat hij kort geleden opstapte als adviseur moeten we niet letterlijk nemen. 'Omdat ik er altijd voor de club Ajax zal zijn', schrijft het orakel in De Telegraaf. 'Moet er iets worden opgelost, dan ben ik bereid er te staan. Maar alleen als iedereen erachter staat.' Aan het orakel herkent men de club. Een club zonder orakel is als een kerstboom zonder piek. Neem als voorbeeld de VVD. Al sinds 1982, dus al zo’n 35 jaar, vervult Hans Wiegel de rol van het orakel uit Ljouwert. Vele liberale lijsttrekkers en fractievoorzitters hebben hem vervloekt. Vele keren hing een mogelijke terugkeer van Wiegel naar Den Haag als een donkere onweerswolk boven het Binnenhof. Maar het orakel Wiegel is net als Cruijff verslaafd aan het orakelen. Een echte terugkeer zou betekenen dat het orakel vuile handen moet maken. En dat kan niet. Een echt orakel zoals Cruijff of Wiegel is een combinatie van de Kerstman en Sinterklaas en heeft bovendien profetische gaven. Via het orakel geven de goden hun boodschappen door aan ons, de gewone stervelingen. Laten we Cruijff even het woord geven: 'We zijn met zijn allen aan iets nieuws begonnen en je weet van tevoren dat er dingen niet meteen goed gaan. Belangrijk dan vooral is dat je van de fouten leert en elkaar helpt om het beter te doen.'
Zeg nou zelf: Ajax zonder Cruijff is als de VVD zonder Wiegel. Je moet er niet aan denken! 

Jaap Stalenburg,  manager corporate communicatie TVM:

Cruijff daagt uit en eist tegenspel

'Cruijff is nooit weggeweest. Hoeft ook zijn mond niet te houden, want zijn woorden worden groter gemaakt door het gebrek aan bestuurlijk statuur in de top van Ajax. Bij FC Barcelona wordt met oud spelers als Luis Enrique ook gewerkt volgens het Cruijff-model maar daar runnen sterke bestuurders de club die Cruijff en zijn kennis kanaliseren. Cruijff heeft de pech dat bestuurlijke lichtgewichten niet weten een werkbare modus te vinden. Cruijff vraagt tegenspel van zijn omgeving en daagt uit. Wat ontbreekt is het bestuurlijk gezag om het beste te halen uit de strijd met Cruijff. En hij moet vooral zijn mond niet houden. Hij daagt uit, prikkelt en eist tegenspel. Dat krijgt hij niet van voormalig bankdirecteur Dolf Collee en Edwin van der Sar. Cruijff is ook in communicatie een fenomeen." 

Frank Peters, Virtus Communications

Hier is moed en kracht van de directie nodig

De vraag is wat het een club als Ajax daadwerkelijk brengt. Het heeft de organisatie de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar negatieve emotie en conflicten gebracht en dat ligt natuurlijk aan beide partijen. Maar het is ook een uiterst lastige situatie. Ajax is een beursgenoteerde onderneming. Denk je eens in dat een oude CEO van een bedrijf zich iedere keer weer met de gang van zaken van de organisatie bemoeit, terwijl zijn taken al heel lang geleden zijn overgenomen door zijn opvolgers. Dat is voor de huidige leiding een ramp en communicatief bijna niet te managen. Het is belangrijk dat een organisatie gewoon vooruit kan kijken en bouwt aan de toekomst, zonder iedere keer weer te worden teruggehouden door het ‘verleden’. Ook al gaat het om een legendarische exponent van dat verleden. Als je als bestuur en directie gebruik wil maken van die expertmening dan zul je daar een werkbare modus voor moeten vinden. Maar dat vereist wel tegenspel op niveau en ook tegendruk en grenzen stellen wanneer het nodig is. Cruijff heeft een uitgesproken mening, is zeer dominant en speelt het slim. Hij heeft visie en orakelt, maar doet dat altijd vanuit een positie die hem persoonlijk niet kwetsbaar maakt. Bovendien heeft hij de extra druk vanuit zijn ‘gastcolumnist' in De Telegraaf en dat geeft al snel een ongelijke mediastrijd. Kortom wil je wat als club of bedrijf met Cruijff dan vereist dat bestuurlijk slimheid, moed en kracht. Diezelfde kwaliteiten heb je nodig als je hem negeert, want hij laat Ajax niet meer los. En de vraag is of het huidige bestuur en directie van Ajax over die kwaliteiten beschikt.

Jos Govaart, Coopr

Het is een klucht

Is het heel erg als dat hele Cruijff-gedoe me geen ene flikker meer interesseert? Het is een klucht aan het worden die zijn weerga niet kent.

Paul Stamsnijder, De Reputatiegroep

'Keep your friends close and your enemies closer'

In de klassieke oudheid was het orakel een fenomeen - de verkondiger van de onomstotelijke waarheid. Zo had de VVD jarenlang Hans Wiegel. Als een ware Waldorf & Statler inéén kwam hij met de regelmaat van de klok met nieuwe visies op de actualiteit. Voor zittende bestuurders is het complex om steeds weer met de schim uit het verleden te worden geconfronteerd: want is sprake van oprechte betrokkenheid, van bemoeizucht of ijdelheid? Collee en Van der Sar krijgen geen ruimte om hun eigen agenda te bepalen. Er zijn drie strategieën om met een orakel als Cruijff om te gaan. De eerste optie is doodzwijgen. De vraag is of dat helpt, want daarmee blijft zijn visie onweersproken. Je kunt immers niet oorverdovend stil blijven: de huidige directie zal kleur moeten bekennen. De tweede optie is dan ook te komen met een eigen visie. De vraag is of dat helpt, want het enige antwoord op Cruijff is sportief succes – en dat is juist waar de schoen wringt. Tot slot is er een derde optie: actief betrekken. Kortom, geef het orakel alle ruimte om de eigen waarheid te etaleren en onderdeel te zijn van de oplossing.Naar mijn idee is de derde variant de minst kwade. Keep your friends close, and your enemies closer. Maar de onrust zal nog een tijdje blijven. Het zou wellicht chic zijn als Cruijff – net als eerder Wiegel – na een zorgvuldige afweging van persoonlijke en bestuurlijke aard ervoor zou kiezen om te zwijgen. In het belang van Ajax, en wel zo sportief bovendien.

​AJ Thijssen, zelfstandig adviseur

Geen communicatie via columns

Cruijff is er (op één jaar na) altijd voor Ajax geweest en zal er altijd voor Ajax zijn, hopelijk nog heel lang. Of hij dat nu doet als erelid, als bestuurder, als supporter of als adviseur op afstand; het zal me inmiddels een worst wezen. Maar als ik dan één wens mag uitspreken, tevens een advies; bij voorkeur geen communicatie meer via columns. Ik wens alle kampen de komende tijd, met een winterkampioenschap op zak maar met nog veel meer goede voornemens voor de Toekomst, vooral veel verzoenende kerstgedachtes én gezondheid.

André Mannig, Base Consulting

Discussies niet publiek voeren

Het is voor iedereen bij Ajax beter wanneer er nu eens rust gaat ontstaan op alle vlakken, waarbij de communicatie rondom de club meer en duidelijke regie krijgt, met een nadruk op voetbal en resultaten. We moeten niet vergeten dat Ajax ook nog eens beursgenoteerd is. Dan mag je wel een wat strakkere hand op het gebied van communicatie verwachten, waarbij discussies over beleid vooral binnenskamers blijven en niet publiekelijk worden gevoerd.

- See more at: http://www.communicatieonline.nl/artikel/cruijff-terug-bij-ajax-maar-kan-hij-niet-gewoon-beter-wegblijven#sthash.qxV89oDS.dpuf