Virtus over Samsom in AD

Virtus Communications mocht een bijdrage leveren aan een discussie over de crisiscommunicatie voor Diederik Samsom in het Algemeen Dagblad van 13 december. Basis was: breng rust in de situatie, omgeef hem weer met een goede adviseur en zorg voor een heldere positionering, beleid en boodschappen voor de partij.

 

Tekst AD:

Hoe kan Samsom weer de weg omhoog vinden? Het eerste wat crisisexpert Frank Peters adviseert aan leiders met problemen is: zorg voor rust. "Sinds het in de peilingen slecht gaat met de PvdA merk je dat Samsom als persoon in de verdrukking zit. In zijn gezichtsuitdrukking zie je de irritatie, terwijl hij nu juist rust en zekerheid moet uitstralen.

Nog een advies uit het bedrijfsleven: Samsom moet de juiste mensen om zich heen verzamelen, die hem waarschuwen voor gevoelige dossiers en zijn opvliegende karakter in toom weten te houden. Het begin is er. Sinds deze week is Sherlo Esajas de woordvoerder van Samsom, die eerder persvoorlichter van Wouter Bos en politiek assistent van Minister Dijsselbloem was. 

Natuurlijk mag een politicus emotie tonen, maar hij moet wel controle houden over zichzelf.