VIRTUS over Dotan

Virtus Communications over het social media issue van zanger Dotan in de Telegraaf: reputatieschade een feit. telegraaf.nl/nieuws/1917436… via @telegraaf #crisiscommunicatie

 

KWF Kankerbestrijding reageert

Verzonnen ontmoeting Dotan met leukemiepatiënt ’onnodig kwetsend’

 

Door DANIËL VAN DAM

 

De verzonnen ontmoeting tussen een leukemiepatiënt en zanger Dotan is „onnodig kwetsend”. Dat zegt KWF Kankerbestrijding.

„Het is onnodig kwetsend voor mensen die kanker hebben of ermee te maken hebben gehad”, vertelt een woordvoerder zaterdagmiddag. Hij wil verder niet ingaan op de zaak.Imago oppoetsen

De Volkskrant onthulde zaterdag dat er jarenlang op sociale media fanmail van Dotan gepost werd door ten minste 140 nep-accounts. Om zo het imago van de zanger op te poetsen. In een van de verhalen heeft Dotan zelfs een ontmoeting met een fan die leukemie heeft.

De verzonnen verhalen rond zanger Dotan zijn bijzonder schadelijk voor zijn reputatie, zien deskundigen. „Een doodzonde”, reageert reputatiedeskundige Jan Driessen. „Als het klopt, is hier een rode lijn gepasseerd.”

’Wat is waar?’

Driessen: „We hoeven niet naïef te zijn. Zoals merken aan hun reputatie werken, is het ook toegestaan dat artiesten aan hun merk werken. Maar dat moet wel op een acceptabele en transparante manier gebeuren”, legt hij uit.

„Dit is schadelijk voor de vertrouwensrelatie met de fans. Die zullen zich in de toekomst bij steunbetuigingen afvragen: ’wat is waar?’”

’Hij verkoopt toch slechts plaatjes?’

„Het is heel pijnlijk als dit soort dingen gebeuren”, zegt ook deskundige Mildred Hofkes. „Als je je geloofwaardigheid verliest, dan wordt het lastig voor je als artiest.” Waarom, hij verkoopt toch slechts plaatjes? „Omdat mensen zich willen verbinden aan iemand waar ze een goed gevoel bij hebben. En als je iemand probeert te zijn die je niet bent, wordt dat lastig.”

„Een deel van het publiek of zijn fans zal zich mogelijk toch van hem afkeren”, vermoedt reputatiedeskundige Frank Peters. „Maar dat weet je pas over een poosje.”

’Eigenlijk al te laat mee’

Is de schade nog te repareren? Normaal duurt het drie tot vier jaar voordat het vertrouwen is hersteld, zegt Peters. „Maar dan moet de zanger wel snel met een verklaring komen. Of met een excuus, als Dotan verantwoordelijk is. Omdat de schade nu alleen maar groter wordt. Maar eigenlijk is hij daar al te laat mee.”

Driessen ziet nog wel perspectief. „Als de kwaliteit blijft, dan zullen de fans hem dat ook vergeven. Maar: je moet wel er wel duidelijk afstand van nemen en eerlijk reageren. Dat lijkt hij nu niet te doen.”

’Ik word er misselijk van’

Dotan ontkent de aantijgingen en zegt van niets te weten. „Ik word er misselijk van als ik dit zie”, zegt hij tegen de Volkskrant. Wel erkent de zanger dat een verouderd Gmail-adres en mobiel nummer gekoppeld aan een account van een nepfan, van hem zijn. Maar volgens de zanger is hij niet verantwoordelijk voor de berichten.